Česká televize -TEP 5.1.2013: Lasery v medicině (1.část - vývoj laserů na FJFI)

06.01.2013 10:19

www.ceskatelevize.cz/porady/10315080042-tep-24/213411058130001/video/

 

Obsah pořadu

 

Za objevem laseru stál Albert Einstein. Svou teorii o světle neobvyklých vlastností publikoval už v roce 1916. První přístroj, který ho uměl vytvořit, se objevil už v šedesátých letech a o pár let později ho začali používat lékaři. Na vývoji laserů se už v počátcích podíleli i čeští vědci. Jak vypadaly první prototypy?

Laser se používá v řadě medicínských oborů. A to nejenom k léčbě, ale také v diagnostice. Oční lékařství by se už bez těchto přístrojů vůbec neobešlo. Doktoři je používají pro řešení problémů se zrakem u diabetiků, pomáhají taky odstranit dioptrické vady nebo i šedý zákal. Aktuálně je v kurzu takzvaný femtosekundový laser, který má velmi intenzivní krátkodobě působící paprsek. K čemu všemu slouží?

Cílené světelné paprsky využívá i řada chirurgických oborů. Třeba pro zákroky v močových cestách používají lékaři tzv. holmiový laser. Znamená menší riziko krvácení a mnohem rychlejší uzdravení.

Medicínu obohatily i přístroje se zdánlivě nízkým výkonem. Takzvané neinvazivní lasery urychlují hojení a působí i proti bolesti a zánětům. Využívají se hlavně v rehabilitacích. A pomáhají taky pacientům s tinnitem. Ty trápí velmi nepříjemné zvuky, které slyší jenom oni. Řadě z nich léčba laserem významně uleví.